Korsvägens tidpunkter och judisk tempeltjänst

Så varför spelar tidpunkterna under långfredagen någon större roll? Det var länge sedan, och klockslagen kanske var intressanta för folk som levde då, men behöver vi bry oss?

För mig är det intressant, eftersom det ger en helt annan kontext än vad jag en gång i den dimmiga forntiden fick lära mig i skolan.

Som med det mesta, så är en ytlig kännedom rätt tunn och inte särskilt intressant. Att gräva lite djupare och finna saker som få talar om gör det hela mer spännande. När jag letade efter bakgrundsmaterial till målningarna fann jag att jag blev fascinerad av den starka kopplingen till judendomens religiösa bruk kring år noll. Jesus började ju sitt liv som en snäll judisk pojke som lydde sin mamma. Hela sitt liv levde och verkade han bland judar (och romare, och andra folk som sökt sig till det Heliga Landet). Det judiska måste spela en viktig roll, tänker jag.  Och det visade sig att det gör det.

Judarna firade många religiösa fester, och templet var navet i offerkulten. Sedan templets förstöring år 70 har offerkulten upphört, eftersom den kunde utövas endast i templet. Förutom de offer som enskilda människor gjorde, så skedde två dagliga officiella offer, olat tamid, som betyder pågående eller ständigt brännoffer, kanske bäst kallat för dagliga offer.

Det fanns syndoffer (jfr syndabock), gemenskapsoffer (ofta gemensamma måltider), och brännoffer (gåvor till gud). Det är de sistnämnda, tamidoffret, som är intressant för korsvägen.

Tamidoffret var påbjudet av Gud (4 Mos 28). Två felfria årsgamla lamm skulle offras i gryning och i skymning. Vid Jesu tid utfördes det andra offret vid den nionde timmen, dvs kl 15, eller om vi räknar stortimmar, under perioden 15 till 18.

Om vi tar tidslinjen och jämför med vad som hände samtidigt i templet, så ser vi några tänkvärda paralleller:

Mellan 6:00 och 9:00. Hos Pilatus, till Herodes, och tillbaka till Pilatus. Samtidigt i templet: 6:00 Det första offerlammet binds vid altaret i gryningen.

9:00 Det första lammet offras i templet. Tidslinjen ger ingen tydlig vägledning, men man kan tänka sig att beslutet att offra — avrätta — Jesus blir oundvikligt vid pass den tidpunkten.

Ca kl 12: Jesus når Golgata, avkläds, och naglas vid korset. Samtidigt som det i templet sker att det andra offerlammet förs till altaret, får dricka ur ett gyllene kärl och binds vid altaret. (Notera att Jesus bjuds surt vin att dricka.)

Kl 15: Jesus ger upp andan. Tempelförlåten rämnar, jorden skakar. Hade det varit en normal dag i templet skulle det andra lammet offras vid just den tidpunkten.

Det finns många fler paralleller, till samtliga judiska stora högtider. Mer om det vid ett annat tillfälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s