Stationerna 4, 5 och 6 påbörjas med undermålning

För att göra livet lite enklare, så jobbar jag med tavlorna i grupper om tre. Då kan jag använda samma färg i alla tre och slipper söka efter den för varje tavla, och särskilt jesusfiguren får ett enhetligt utseende vad gäller färg.

Här har vi undermålningarna för nästa ”batch”.

Fjärde stationen: Jesus möter sin moder Maria.

Femte stationen: Simon från Cyrene hjälper Jesus att bära korset.

Sjätte stationen: Veronika torkar Jesu ansikte. Här har jag valt att inte visa det avtryck av Jesu ansikte som enligt berättelser fastnade på duken. Ibland anses det att bilden förmodligen var  svepningen som finns i Turin. När den visades allmänt var den vikt så att ansiktet syntes. I vatikanen förvaras en tygbit som sägs vara svetteduken, men ingen bild syns på den i dag. Och så finns det minst två dukar till i Italien. Sammantaget blir det lite väl osäkert rörande vad som är vad.

Berättelsen är ju mycket charmerande, och visar på Veronikas omtänksamhet och barmhärtighet, vilket är sanna och goda egenskaper, även om hon själv skulle vara en legend.

Namnet Veronika tvistar de lärde om. Dels anses det komma från Grekland och länderna däromkring, och vara en latinisering av Berenike. Grekerna uttalar B och V med samma ljud som ligger någonstans mellan de två, och steget från Berenike till Veronika är inte långt. Sedan finns det en uppfattning om att bilden av Kristus gett upphov till damens namn. Vera icona, den sanna bilden, drogs ihop till Veronika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s