Korsvägsandakt

De olika korsvägar som finns kan variera ganska mycket visuellt . Det kan vara skulpturer, tavlor, keramikplattor, eller helt enkelt de romerska siffrorna från I – XIV.

Men hur går en korsvägsandakt till?

Den kan utföras enskilt eller i grupp. Om det är en större grupp brukar folket sitta kvar i bänkarna, och andaktsledaren (som kan vara en lekman) går mellan stationerna.

Texterna och bönerna varierar också, och här ned är en som katolikerna i Sverige använder sig av.

Man börjar med en förberedelsebön för andakten:

”Herre Jesus Kristus, för mina och världens synder tog du korset på dig för art gå den tunga vägen från Pilatus domstol upp till Kalvarieberget. Du var ljuset som hade kommit i världen, men människorna hatade ljuset, och därför måste du dö.

 Du drog dig inte undan. Så uppenbarade du Guds kärlek till oss. Min Herre Jesus Kristus, också jag hör till dem som ofta har valt mörkret framför ljuset. Förlåt mig alla mina synder och se i nåd till alla dem som lever i synd. Överge mig inte, väck mig till liv.

 Herre Jesus Kristus, jag vill följa dig. Jag vill inte överge dig, vad det än må kosta mig. Låt mig få vara din lärjunge och hjälp rnig att bära ditt kors. Och låt mig nu i anden följa dig på ditt lidandes väg på rätt sätt så att jag blir stärkt i tron och kärleken och alltmera villig att offra mig närhelst du kallar mig. Amen.”

Därefter följer stationerna i nummerordning enligt ett visst mönster.

 

Första stationen

Första stationen

”Första stationen: Jesus inför Pontius Pilatus

(Böneledaren säger): Vi tillber dig, Herre Jesus Kristus, och prisar dig.

(deltagarna Svarar): Ty genom ditt heliga kors har du återlöst världen.

”När han anklagades av översteprästerna och de äldste svarade han inte” (Matt. 27:12). Pilatus frigav Barabbas, ”men Jesus lät han prygla och utlämnade honom sedan till att korsfästas” (Matt.27:26). Jesus var helt utan skuld men han försvarade sig inte. Tyst lät han sig gisslas och hånas, tyst lät han sig krönas med törnekronan. Pilatus insåg att han var oskyldig men vågade inte stå för sin åsikt av fruktan för att förlora kejsarens förtroende och av fruktan för den upphetsade folkmassan.

Låt oss bedja: Jesus får Frälsare, du har utstått hån och lidande av kärlek till oss. Du som var utan skuld teg inför anklagelserna, men vi som har så många synder på vårt samvete urskuldar oss och vill undvika ditt kors. Förlåt oss, du kärleksfulle Herre, och omvänd oss till dig.

(B) Korsfäste Herre Jesus Kristus

(S) Förbarma dig över oss, och fräls de arma själarna i skärselden.”

 Därefter går man till andra stationen, och läser den stationens texter och böner.

Alla citat är hämtade från Oremus, den svenska katolska böneboken från 1981. Den är upphovsrättsligt skyddad, så här får vi nöja oss med några få citat. På nätet kan du se hela texten på Katolska kyrkans hemsida: http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/331/1/  Om länken inte tar dig dit, gå till hemsidan http://www.katolskakyrkan.se och leta under fliken ”lära och liv”.

När min författare blir klar kommer en nyskriven text för korsvägsandakten att publiceras här.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s